onsdag 21 augusti 2013

Morgonbröd igen

Vad är väl godare än att äta nybakat bröd till frukost? Det gjorde vi idag. Det var sambon som stod för bakningen och han satte degen igår kväll och lät den jäsa över natten. Han använde vår tranbärsmix när han bakade och denna gången bakade han utan formen. Jag kan direkt säga att det är betydligt smidigare att baka med formen och hur det går till ser du här men nu ska jag skriva om denna morgonens bak.

Denna brödmixen använde han.
Brödmix tranbärsbröd

Igår kväll blandade han mixen med 1/2 tsk torrjäst och 2,5 dl kallt vatten, rörde runt ordentligt och lät den jäsa övertäckt till i morse, ca 8 timmar. Degen var lös och för att kunna hantera den strödde han ut ordentligt med vetemjöl på bordet innan han skrapade ut degen. Väl på bordet delade han den i 6 delar. Varje liten del vek han ihop några gånger och lät dem vila i 10 minuter och därefter upprepade han proceduren med att vika ihop dem. detta gjorde han för att få degen elastisk. Efter det fick de jäsa en halvtimma på plåten innan de gräddades i 15 minuter vid 200 grader. 

Nygräddade tranbärsbullar

Goda tranbärsbullar


De blev lyckade; väljästa, mjuka och fina och smakade gott förstås!
Nästa gång han bakar med denna mix utan form kommer han att göra på annat sätt och då skriver jag om det också.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar