torsdag 8 augusti 2013

Rågsiktsbrödet som jag bakade blev degigt - varför?

Tyvärr blev rågsiktsbrödet med morot som jag bakade och skrev om häromdagen degigt och lite för kompakt.

Varför blev det nu så undrar jag förstås?

Som jag skrev i förra inlägget misstänkte jag att limporna inte var helt färdiggräddat och där tror jag att en del av sanningen ligger. Jag bakade ju limporna i en rostfri ugnsform och förmodligen hade det behövts längre gräddningstid för att värmen skulle hinna in i brödet ordentligt. Limporna hade dock fått färg men tiden var tydligen inte nog ändå.
En annan orsak kan ha varit att den andra jäsningen var för kort. I receptet stod 25 minuter och jag trodde på det men brödet hade nog fått bättre struktur med längre jästid. Detta är lite ironiskt eftersom vi mest arbetar med långa jästider och små mängder jäst men jag lurade mig på att degen innehöll så mycket som 50 g jäst. Så längre jästid hade varit en fördel här skulle jag tro.
Dessutom kan moroten ha spelat en viss roll för degighetenn. Den rivna moroten bidrog nog till att göra degen tyngre.
Slutsatsen är att minska på (eller ta bort) moroten, låta sista jästiden bli längre och grädda limporna längre. Kanske blir det ett nytt försök?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar