torsdag 15 augusti 2013

Recept på bönbiffar


Bönbiffar är gott och vi brukar laga dem på ungefär samma sätt som kikärtsbiffarna. Grunden är att mosa bönorna och blanda dem med kokt potatis. Jag brukar använda olika bönor; svarta bönor, kidneybönor, adzukibönor och ibland vita bönor. Tänk bara på att lägga bönorna eller kikärtorna i blöt över natten (om du inte köper färdigkokta) innan du kokar dem men det gäller bara att ha lite framförhållning (fundera över morgondagens mat redan idag!)

Biffar lagade av kidneybönor


Dessa bönbiffar är lagade av kidneybönor som vi lade i blöt över natten och kokade när vi kom hem på eftermiddagen. Så här gjorde vi:

250 g kokta svarta bönor mosades tillsammans med 4 kokta finrivna (eller mosade) potatisar. Detta blandades med 75 g fetaost och ca 15 finhackade gröna oliver. Två klyftor vitlök pressades ner i smeten och den smakades av med örtsalt. Vi formade 15 biffar av smeten och stekte dem i rapsolja tills de fått en fin brun färg. Biffar lagade av svarta bönor 

Bönbiffar av svarta bönor kokt potatis, finriven morot och örtsalt.


Vi brukar äta biffarna med diverse tillbehör, varav kall vitlökssås är det ena; Turkisk yoghurt blandad med créme fraiche, pressad vitlök och örtsalt är en enkel variant. Ugnsbakade grönsaker är utmärkt till, avokado, sallad mm. Och så pasta förstås, för den som önskar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar